INSPIRATIE PAGINA

laat u verrassen door de prachtige Fromanteel horloges!

Amsterdam by Night  € 439,-

Globetrotter Calander White  € 489,-

Generations Chrono White € 599,-

Generations Big Day White € 419,-

Amsterdam Nautique Blue € 479,-

Amsterdam Nautique € 479,-

Chrono Nautique € 609,-

Moon Phase black € 579,-

Het begon allemaal met de zoon van klokkenmaker Ahasuerus Fromanteel (25-2-1607 – 31-1-1693),  John Fromanteel die de pendulum  klok (uitgevonden in 1656) van Christaan Huygens bestudeerde. Hij raakte enthousiast over de mogelijkheden en reisde met zijn vader naar Nederland voor nadere studie. In 1660 begon Fromanteel in Engeland met het vervaardigen van een reeks revolutionaire klokken, allemaal uitgerust met het geavanceerde slinger mechanisme. Deze klok stond bekend als de meest nauwkeurige klok op dat moment. De slinger in de Fromanteel klokken kon namelijk secondes meten, iets dat vrij uniek was in een wereld die gedomineerd werd door alleen minuten te kunnen meten. De afwijking was slechts 10 seconden, waarbij andere klokken vaak 10 tot 15 minuten afweken.

In de periode 1667 – 1676 was Ahaseurus woonachtig in Amsterdam en bestierde aldaar de Nederlandse vestiging van het bedrijf. Jaren voor zijn vertrek naar Engeland (daartoe gedwongen ivm de oorlog met Spanje) woonde hij in Vlaanderen.  Hij was gehuwd met Maria de Bruijne. Onze taal was hij dus zeker machtig. Na haar overlijden huwde hij met weduwe Winnock en ging terug naar Engeland, (buurtschap whitechapel in Londen) waar hij overleed in 1693, op de zeer respectabele leeftijd van 85 jaar.  Dat Fromanteel, nu heropgericht als horlogemerk, in Amsterdam zetelt is dus een prachtige historische link met een opmerkelijke geschiedenis.

De klokken -en technologie van Fromanteel waren voor ruim 100 jaar vooruitstrevend en zeer populair. Een Fromanteel horloge anno 21ste eeuw is een modern ontworpen uurwerk, met oog voor het kleinste detail en het hoogste niveau van kwaliteit. En ook behoorlijk populair omdat het merk een aansprekende vintage-look aanhoudt, wat gezien mag worden als een eerbetoon naar het roemrijke verleden van het bedrijf en het absolute vakmanschap van de familie Fromanteel.

Longcase Clock ontworpen door Fromanteel, tentoongesteld bij het Victoria and Albert Museum